/

Bevaar en beleef het water

 

Kom aan boord


Op onze spits de "Retif...." lijkt het wel of de tijd heeft stil gestaan en dat kan men zien aan het silhouet en uiterlijke verschijning van het schip,

Je kan zien dat alles met aandacht voor detail is gemaakt en goed is onderhouden, wat juist de "Retif...." zo bijzonder maakt als spits van het Straatsburger type.

Het schip is nagenoeg nog in de zelfde historische staat zoals het van de werf van stapel liep aan het Round-Bassin te Bouchain nabij Douai in Noord Frankrijk.


Als U door het stuurhuis komt en de trap naar beneden afgaat komt U in de theehut waar wordt gegeten en gekookt,

Hier wordt 's morgens het ontbijt geserveerd en 's middags de lunch en 's avonds het diner onder het genot van een goed glas wijn.

In de theehut is ook een natte cel aan bakboordzijde met een modern spoelcloset en een fontein met warm en koud water om je te verfrissen


Hier onder beschrijf ik een dag die U zou kunnen beleven. Hoe het is om te verblijven aan boord van een schip waar beroepsmatig mee word gevaren door Nederland, België of Frankrijk. 

Als we aan de reis zijn met lading weet je nooit precies hoe de reis zal verlopen door externe factoren zoals zwaar weer of kunstwerken die gestremd zijn kan de reis anders lopen.

Maar dit maakt het ook heel levendig, geen dag is hetzelfde waar een groot vrijheidsgevoel vanuit kan gaan.


We zijn aan de reis en het is tijd om verder te gaan. 'S morgens vroeg hoort u ronken en een lichte trilling gaat door het schip dat is het signaal van de nieuwe dag die er aankomt.

U staat op en ziet het licht in het voor onder en komt achterop naar de theehut om het ontbijt te nuttigen en heeft misschien wel een conversatie met een van ons die stuurt aan het rad.

Later eventueel een kopje koffie of thee in het stuurhuis en al kletsend in de mooie omgeving opgaan.

Het zou ook zomaar kunnen zijn dat U zelf het rad ter hand zou willen nemen om eens te voelen wat het is om met een spits in een smal kanaal te varen.

Eigenlijk start elke dag met legio mogelijkheden door te beginnen met lekker mee te varen en misschien later op de dag een stuk vooruit te fietsen tot de plek waar we die avond ligplaats nemen.

Het fietsen en wandelen op de jaagpaden die langs de kanalen liggen is een openbaring op zichzelf. Namelijk geen autoverkeer en kruist de meesten wegen onder de brug door zoals een schip ze voorbij gaat.

Op deze manier kan men mooie dorpen of pittoreske stadjes ontdekken en van een landelijke omgeving genieten, 

Het is en blijft een magische gevoel en een bijzondere beleving om 's morgens te vertrekken en 's avonds op een andere plaats te eindigen die onbekend is.