/

Bevaar en beleef het water

 

De"Retif..." zijn vaargebied.De spits is op dit moment het kleinste commerciële vrachtschip met een laadvermogen tot ongeveer 400 ton.

Op de kleine Franse kanalen laad men op een inzinking van 1.80m. gemiddeld rond 235 a 245 ton.

Met spitsen wordt voornamelijke in Nederland, België, Frankrijk en in mindere maten in Duitsland gevaren.

Het mogelijke vaargebied van een spits wordt bepaald door de maten van de sluizen op de kleine kanalen.

Deze maten zijn meestal de maten van 40 x 5,2 meter en in de praktijk maximaal 38,5 x 5,1 meter.


Dit scheepstype lijkt op een vierkante bak met een afgeronde voor en achterkant.

Het oude model wat werd getrokken aan een lijn over de jaagpaden was zeer vol en recht en nam op 1,80 wel 260 ton mee.

De moderne spitsen die gebouwd zijn met een motor zijn gestroomlijnder in kop en kont en varen daardoor sneller door het water.

Dit gaat wel ten koste van het laadvermogen ten opzichte van de diep geladen getrokken spits die tonnen meer mee nam..

De moderne spits heeft een autokraan, kop schroef, grotere woning en natuurlijk de motor die laadruimte van de tonnenmaat opsnoept.


Wat blijft is dat de vaarwegen die door de spits worden bevaren niet zijn veranderd door de loop der jaren.

Kunstwerken zoals bruggen, aquaducten en sluizen stammen vanaf 1645 en werden aan de Charles du Freycinet maat onderworpen.

Charles du Freycinet was in 1879 minister van openbare werken en standaardiseerde de Franse kanalen naar 40 meter lang en 5.20 breed, 3,50 hoog en 1.80 diep.

Dit is de laatste modernisering van de meeste kanalen en heden ten dagen nog steeds de maat van veel bevaren spitsen kanalen.

Het is eigenlijk een wonder dat dit schip nog in de beroepsvaart deel neemt en weet te overleven.


Onze verwachting is dat de spitsenvaart een toekomst heeft en naar mate de milieu problematiek weer een actueel onderwerp kan worden.

In Frankrijk ziet men al ontwikkelingen die door individuen worden gestart en door de overheid en bedrijven worden omarmd.

Op dit moment zijn er redelijk wat schippers in Frankrijk die stoppen met beroepsmatig varen en hun spits langs de kant leggen.

Vaak zie je de spits vervallen tot een roestige `bak` en als er geen certificaat meer op zit is deze niet meer inzetbaar voor de beroepsvaart.

Daarom dat je in Frankrijk voor een redelijk tarief je vaartijd en vaarbewijs in een jaar voor een spits kunt behalen.

In de toekomst kan met bulkgoederen niet blijven vervoeren per as, daar zijn spitsen voor nodig. 

De Franse kanalen zijn hier geschikt voor.

De Franse overheid ziet dit in en als eerste europees land voeren zij hier een goed beleid in maar wensen blijven er altijd!De spits en zijn verschijnings-vormen  Zoals het met veel dingen is heb je ook bij spitsen diverse verschijnings vormen.

Een hoofd kenmerk is de lengte namelijk zo zijn ze er met een lengte van 38 of 47 meter maar de breedte is altijd 5.05 meter.


De woning achterop kan onderdek zijn met een woon stuurhuis en dit waren meestal sleepschepen die werden gejaagd met paarden of voertuigen en later werden gemotoriseerd. 

Dit type kom je niet veel meer tegen door de kleine leefruimte achterop.De Straatsburger met achterop een paviljoen met patrijspoorten heeft als voordeel dat de woning over de gehele breedte is dus groter en koeler.

Wat in warmere streken van Frankrijk een voordeel is.

Door het gebruik van Rustol krijgen deze schepen een kenmerkende bruine kleur. 


Het meest populaire type is de spits met een roef met grote ramen en vaak wit geschilderd.

Hier zijn prachtige modellen van gebouwd in Nederland en België met een fraaie zeeg.

Mooi geschilderd in de kleur een genot voor het oog.Onze spits De "Retif..."Onze spits is gebouwd bij Chantier DRU du Bassin Round nabij Bouchand op een kruiswerk van kanalen die elkaar daar ontmoeten en een druk gebied met scheepvaart en aan de scheepvaart gerelateerde activiteiten.

Hier zijn in het verleden sinds de 1800 vele houten Walen gebouwd en is men rond de jaren 50 van de vorige eeuw over gestapt op het bouwen in ijzer.

Het is een werf die voornamelijke Straatburgers bouwde door middel

van klinkverbindingen en prachtige ronde vormen. Een afbouw die zijn weerga niet kende.Er zijn op deze werf ongeveer 22 Straatsburg spitsen van 38 meter gebouwd en vele  liggen langs de vaarwegen in Frankrijk met gevolg dat ze hard in onderhoud achteruit gaan.

Natuurlijk op een enkeling na die weet wat een schip is en weet wat onderhoud is. Deze mensen leven aan boord en wonen niet op een boot.

De drie spitsen die nog actief zijn in de beroepsvaart  zijn pareltjes om te zien en bewijzen hoe mooi deze zijn gebouwd.

Chantier Dru aan Bassin Round heeft spitsen gebouwd die snel en als elegant getypeerd mogen worden. 

De `Retif...` is voor ons door een Franse familie Dubios gevaren en heeft zijn vaargebied tussen Sete en Groningen gehad.

Het schip is in opdracht van de Heer Dubios senior rond 1952 gebouwd bij Chantier Dru bij Bassin Round.

Later is het schip door de zoon overgenomen en hij heeft er tot zijn pensioen mee gevaren.

Op zich uniek dat het schip de eerste en enige naam die hij ooit heeft gekregen nog altijd voert.

Wij zijn vereerd deze traditie te mogen voortzetten en blij dat ons door de laatste eigenaar de Heer Dubois dit is gegund.