Meevaren met binnenvaartschip(spits) in Nederland, België en Frankrijk.                         
                                                                                               

Boekingen of vragen

+31 0 64 38 85 41 of  info@wilms-scheepvaart.com

1 persoon per dag vol pension € 95,00.

2 personen per dag vol pension € 160,00

Je kan zien dat het met aandacht is gemaakt en goed is onderhouden. Wat De "Retif"... zo bijzonder maakt als spits van het Straatsburger type. Het schip is bijna nog in dezelfde historische Staat, zoals het van de werf van stapel liep aan Round-Bassin te Estrun nabij Bouchain in Noord-Frankrijk. 

Als u door het stuurhuis komt en de trap naar beneden afgaat, komt u in de keuken waar wordt gegeten en gekookt. Hier wordt 's morgens het ontbijt geserveerd en s’ middags de lunch en 's avonds het diner onder genot van een goed glas wijn. In dezelfde ruimte is ook een natte cel aan bakboordzijde met een modern spoelcloset en een fontein met warm en koud water. Het spoelcloset delen we overdag met de gasten en voorop in de natte cel bij het vooronder naast de douche is voor de gasten een chemisch toilet voor nachtelijk gebruik.   

Hieronder een indruk van de vaardagen die u zou kunnen beleven. Hoe is het om te verblijven aan boord van een schip (spits) waar beroepsmatig mee wordt gevaren in Nederland, België, en vooral Frankrijk. Als we aan de reis zijn met lading weet je nooit precies hoe de reis zal verlopen door externe factoren, zoals hoog water met veel stroom op de revieren, zwaar weer of kunstwerken die gestremd zijn kan de reis anders laten verlopen. Maar dit maakt het ook levendig. Geen dag is hetzelfde waar een groot vrijheidsgevoel van uit kan gaan.   

We zijn aan de reis en het is tijd om verder te gaan. S’ morgens vroeg hoort u de motor starten en een lichte trilling gaat door het schip het signaal van de nieuwe dag die er aan komt. Staat u op en zie het licht in het vooronder in de kooi. En komt achterop naar keuken om het ontbijt te nuttigen en een conversatie met degene die aan het roer staat.   

Rond een uur of tien is er koffie, thee voorop, achterop in het stuurhuis en al kletsend in de mooie omgeving opgaan. Het zou ook zomaar kunnen zijn dat u zelf het rad ter hand zou willen nemen om eens te ervaren wat het is om op de hand een schip te varen zonder ondersteuning van piloot.   

Elke dag start met een heel veel aan mogelijkheden door te beginnen met lekker mee te varen en later op de dag een stuk vooruit fietsen of wandelen tot de plek waar we die avond ligplaats nemen. Het wandelen en fietsen op de jaagpaden die langs de kanalen liggen is een openbaring op zichzelf. Namelijk geen autoverkeer en kruist de meeste wegen onder de brug door, zoals het schip ze voorbijloopt.   

Op deze manier kan mooie dorpen of pittoreske stadjes ontdekken en van de landelijke omgeving genieten. Het blijft een magisch gevoel en bijzondere belevenis om s’ morgens van een plek te vertrekken en s’ avonds op een andere plaats te eindigen die s’ morgen nog niet bekend was.